Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zmeny v oblasti vývozu a zneškodňovaniu obsahu žúmp v obci

Dátum: 30.04.2021
Autor: Obec Kvetoslavov
Počet videní: 1118
Zmeny v oblasti vývozu a zneškodňovaniu obsahu žúmp v obci

Zmeny v oblasti vývozu a zneškodňovaniu obsahu žúmp v obci

Vážení obyvatelia Kvetoslavova,

Touto cestou by sme Vám chceli oznámiť zmeny, ktoré zavádzame v oblasti vývozu a zneškodňovaniu obsahu žúmp v obci.

Je Vám určite známe, že čistička odpadových vôd v Hubiciach je spoločným majetkom siedmych obcí, vrátane Kvetoslavova. Zariadenie slúži obyvateľom týchto obcí, preto sme sa rozhodli zabezpečiť, aby odpadové vody jednotlivé vývozy smerovali do ČOV v Hubiciach.

Čo to znamená v praxi?

Od 1. mája 2021. pred objednávkou si musí každý užívateľ  žumpy požiadať obec o vydanie KARTY. Táto karta sa má následne odovzdať vývozcovi, teda tomu, kto vynáša obsah žumpy. Zjednodušene: požiadate o kartu, dáte šoférovi a ten s touto kartou má oprávnenie na vstup do ČOV v Hubiciach. Platby za vývoz sú nezmenené, teda vy zaplatíte na základe dohody podnikateľovi.

Táto zmena zabezpečí aj naplnenie ustanovení zákon č. zákona  442/2002 Z.z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, ktorá ukladá povinnosť podávať na obecný úrad hlásenie  o zneškodňovaní odpadových vôd zo žúmp.

Na užívateľov nehnuteľností, ktorí majú zmluvu a sú napojené na kanalizačnú sieť sa samozrejme horeuvedené nevzťahuje. 

Dovoľte, aby sme Vás upozornili aj na skutočnosť, že v zmysle zákona č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, vlastník stavby alebo vlastník pozemku je povinný pripojiť stavbu alebo pozemok, kde vznikajú odpadové vody, na verejnú kanalizáciu.

Zoltán Sojka -starosta obce

 

Tisztelt úszori lakosok,

Engedjék meg, hogy ezúton értesítsük Önöket, hogy a szennyvízderítők (emésztőgödör) kivitelében és tisztításában változások történtek.

Bizonyára Önök előtt is ismert, hogy a gombai tisztítóállomás több település közös tulajdona és közéjük tartozik Úszor is. A szennyvíztisztító a tulajdonos falvak lakosait hivatott szolgálni, hiszen azzal a céllal jött létre, hogy az a szennyvíz, azaz az egyes fuvarok (is) a gombai tisztítóba menjenek. Ezt a továbbiakban is elsődlegesen biztosítani szeretnénk! 

 Mit jelent ez a gyakorlatban?

2021.május 1-től a szennyvíz kivitel megrendeléséhez szükség lesz a községben a gombai tisztítóra a belépést biztosító KÁRTYÁT kikérni annak a lakosnak, akik a településen lévő ingatlanjából ki szeretné vitetni a szennyvizet. A kártyát utána a kivitelt végző személynek kell odaadni. Egyszerűbben: a községi hivatalban kikéri a kártyát, az odaadja a sofőrnek, az ezzel belép a tisztítóállomásra. A kifizetés természetesen marad a megrendelő és a vállalkozó között..

 A fenti változtatás a Tt. 442/2002. sz., a közvízvezetékről és

csatornahálózatról szóló törvényben foglaltak teljesítését is segíti, hiszen az kötelező a községben bejelenteni az emésztőgödörből származó szennyvíz megsemmisítésének idejét, módját stb.

Azokra, akik a csatornahálózatra rákötöttek és szerződéssel rendelkeznek, a fentiek természetesen nem vonatkoznak!

Ezúton szeretnénk Önöket arról is tájékoztatni, hogy azokon a részeken, ahol csatornahálózat a rendelkezésre áll, a Tt. 442/2002. sz., a közvízvezetékről és csatornahálózatról szóló törvény érelmében az ingatlan tulajdonosa köteles a hálózatra a házat rákötni!

                                                                               Sojka Zoltán – polgármester