Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Efektívnejšie nakladanie s komunálnym odpadom

SÚBOR
Dátum: 10.10.2022
Autor: Obec Kvetoslavov
Počet videní: 737
Efektívnejšie nakladanie s komunálnym odpadom

Efektívnejšie nakladanie s komunálnym odpadom v Kvetoslavove a nová triediaca linka

Spoločnosť Marius Pedersen je spoločnosť ktorá sa zaoberá činnosťami v oblasti nakladania s odpadmi. Ako jedna z najväčších spoločností pôsobiacich na slovenskom trhu v oblasti odpadového hospodárstva, poskytuje komplexné služby v oblasti nakladania s odpadom aj pre našu obec Kvetoslavov. Zároveň obsluhuje zo strediska v Pezinku 27 miest a obcí v rámci Trnavského a Bratislavského kraja (okresy Dunajská Streda, Šamorín, Pezinok, Trnava, Senec), čo predstavuje cca 90 tis. obyvateľov. Zameriava sa na komunálny odpad, bio odpad a separovaný zber.

So spoločnosťou Marius Pedersen sme už minulý rok otvorili rokovania o efektívnejšom nakladaní s komunálnym odpadom v Kvetoslavove, najmä čo sa týka  spôsobu a ceny vývozu. Jeden z prvých výsledkov na základe týchto rokovaní nám bol tento týždeň predstavený na stretnutí v tejto spoločnosti, ktorého sa zúčastnili riaditeľ prevádzky Marius Pedersen Šamorín Ľubomír Košťál a starosta našej obce Zoltán Sojka.

Konkrétne ide o novú  možnosť lepšieho triedenia odpadu v podmienkach našej obce. Cieľom je lepšia motivácia k separovaniu a  pohodlnejšie nakladanie s triedeným odpadom s jeho nulovou donáškovou vzdialenosťou pre domácnosti. Aj keď je v konečnom dôsledku lacnejšie, keď odpad vytriedi domácnosť, je potrebné robiť opatrenia, ktoré budú pre domácnosti v našej obci prijateľnejšie.

Bola nám predstavená možnosť, že triedenie odpadu sa zlúči a spolu sa budú zberať komodity, ktoré je dnes potrebné oddeľovať – konkrétne plasty, tertapaky (kompozitné obaly na báze lepenky) a kovy. Papier a sklo ostáva nezmenené.

Pre tento účel spoločnosť Marius Pedersen postavila triediacu linku, ktorej funkcie nám odprezentovali a na ktorej sa tieto druhotné suroviny (plast, tetrapak a kov) jednotlivo roztriedia. Triediaca linka sa skladá z 2 dopravníkov (podúrovňový, nadúrovňový), kde sa materiál rovnomerne dodáva. V kabíne, kde je klimatizácia a aj rekuperačná jednotka je 12 otvorov pre vytriedené komodity. Zníži sa teda záťaž pre obyvateľov, tzv. donášková vzdialenosť pre separovaný zber, kedy nebude potrebné separovať kovy a tetrapaky do veľkokapacitných nádob umiestnených na ulici, ale domácnosti v rodinných domoch budú môcť dávať všetky tri odpady do jedného zberného vreca alebo koša. Uvedené by malo byť zavedené do praxe už v priebehu budúceho roka.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
2 (002) Veľkosť: 392.6 kB Formát: jpg Dátum: 10.10.2022
3 (002) Veľkosť: 280.9 kB Formát: jpg Dátum: 10.10.2022
starosta foto (002) Veľkosť: 730.9 kB Formát: jpg Dátum: 10.10.2022
1 (002) Veľkosť: 888.9 kB Formát: jpg Dátum: 10.10.2022
4 (002) Veľkosť: 1.33 MB Formát: jpg Dátum: 10.10.2022