Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bezpečné prežitie vianočných sviatkov

SÚBOR
Dátum: 05.12.2023
Autor: Obec Kvetoslavov
Počet videní: 384
4 min. čítania
Bezpečné prežitie vianočných sviatkov

Riziká požiaru počas vianočných sviatkov a tipy na ich bezpečné prežitie

Blížiace sa vianočné sviatky sú obdobím radosti a rodinnej pohody. Netreba však zabúdať ani na určité riziká, najmä pokiaľ ide o požiare. Oheň je neodmysliteľnou súčasťou mnohých vianočných tradícií, či už ide o sviečky na adventnom venci, vianočné svetielka alebo prskavky. Naše tipy vám pomôžu eliminovať riziká a prichádzajúce vianočné sviatky prežiť v bezpečí.

Ako predísť vzniku požiaru počas sviatkov?

Riziko vzniku požiaru počas Vianoc je v porovnaní s bežnými dňami vyššie až o 50%. Dôvodom je nielen fakt, že počas tohto obdobia sa v našich príbytkoch vyskytuje oveľa viac ohňa v rôznych podobách. Za vznikom požiaru môžu stáť aj rôzne ozdoby a svetelné reťaze, ktoré sú síce lacné, no sú vyrobené z nekvalitných materiálov, ktoré nespĺňajú požadované bezpečnostné normy.

Opatrenia, ktoré je vhodné prijať pred a počas sviatkov:

· Svietniky a sviečky je nutné umiestniť na stabilný a odolný povrch, mimo dosahu malých detí a domácich zvierat. Nikdy ich nenechávajte horieť bez dozoru a pred spaním si overte, či sú všetky sviečky zhasnuté.

· Vianočný stromček umiestnite mimo dosahu otvoreného ohňa a v bezpečnej vzdialenosti od krbu. Ak sa rozhodnete pre živý stromček v kvetináči, potom ho nezabúdajte pravidelne polievať. Stojan pre živý stromček musí byť dostatočne stabilný. Umelý stromček musí byť vyrobený z nehorľavého materiálu. Na vianočný stromček v žiadnom prípade neumiestňujte horiace prskavky alebo sviečky.

· Adventný veniec musí byť položený na pevnom rovnom povrchu tak, aby nedošlo k prevrhnutiu sviečok. Zároveň musí byť uložený v bezpečnej vzdialenosti od všetkých vecí, ktoré môžu rýchlo vzplanúť (záclony, závesy, obrusy).

· Bezpečné vianočné dekorácie musia byť certifikované na použitie v interiéroch. Kupujte len také svetelné reťaze, ktoré sú označené návlečkou s povinnými údajmi. Súčasťou balenia musí byť aj návod na použitie v slovenskom jazyku. Nikdy nepoužívajte poškodené vianočné svetielka, ktoré môžu spôsobiť skrat a následný požiar, ale aj úraz po zasiahnutí elektrickým prúdom. Vyhnite sa svojpomocnej oprave.

· Preťaženiu elektrickej siete sa dá predísť rovnomerným rozmiestnením svetelných dekorácií. Nikdy nevyužívajte iba jednu zásuvku (s predlžovacím káblom).

· Vianočné varenie a príprava dobrôt môžu spôsobiť požiar v prípade, ak sa v blízkosti otvoreného ohňa z plynového sporáka nachádzajú vianočné dekorácie, utierky alebo kuchynské pomôcky.

· V prípade odchodu z vášho bydliska nezabúdajte na zhasnutie sviečok, vypnutie všetkých spotrebičov v kuchyni a vytiahnutie svetelných dekorácií z elektrickej zásuvky. Náš tip: Zakúpte si hasiaci prístroj a majte ho vždy po ruke. Dopredu sa oboznámte s návodom na jeho použitie, aby ste ho v kritickom momente vedeli obsluhovať. V prípade vzniku požiaru zatvorte všetky okná a dvere, zavolajte hasičov (číslo 150) a odstavte prívod plynu aj elektrickej energie.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Riziká_vzniku_požiarov_počas_vianočných_sviatkov.02 Veľkosť: 419.1 kB Formát: pdf Dátum: 5.12.2023